Bakgrund

Bakgrund – och Nya Meriter

 Det var i april förra året som det plötsligt slog mig att jag hade tränat gott och väl över halva mitt liv. 36 år. Strävsamt bara lyft mina vikter och inte egentligen reflekterat så mycket över det. Förrän just då. När jag började undra om det kanske fanns något mer … som jag inte hade upptäckt ännu …

Bakgrund – och nya meriter

Jag klev in på ett gym första gången 1982. Det var ungefär då gymmen kom på riktigt till Sverige och det blev coolt att träna. Det hette Grand Gym och låg i Linköping. Söndagsmorgnar före ordinarie öppettid var det nybörjarinstruktion bara för tjejer. Så att man skulle våga sig dit när det inte var några killar där! (#läskiga #killbaciller)
Själv hade jag aldrig tränat på gym utan var gymnastiktjej. Men efter gymnasiet flyttade jag och började läsa på universitetet och nåt ville jag ju fortsätta träna. Och eftersom Grand Gym hade studentpriser om man tränade dagtid, kan man säga att det var av ekonomiska skäl jag valde styrketräning. (Men vi sa bodybuilding på den tiden. Oavsett hur hårt eller seriöst vi tränade.)
Det tog en vecka av träning efter den nybörjarinstruktionen så var jag fast, och sen dess har jag fortsatt att träna.

BK

Back in the days fanns det ju inte Facebook eller Instagram (he he, det fanns ju faktiskt inte internet heller…). Det fanns inte functional foods, inte sjutton olika sorters kvarg i femtioelva olika smaker, inte pwo, inga proteinbars. Nästan ingenting faktiskt. Man åt Kesella med naturell smak (tänk: sågspån). Och så läste man tidningen Bodybuilding & Kraftsport. Som kom en gång i månaden. Oftare än så fick man ingen uppdatering mer än det lokala skvallret på gymmet.

grand gym

April 2018 – så här gick tankarna…

”Jag har tränat i 36 år. Vissa perioder mer intensivt, andra nästan inte alls. Men jag har aldrig helt släppt träningen utan alltid kommit igen. Alltid hittat tillbaka till samma känsla som jag hade den där allra första veckan när allt var nytt men ändå kändes så rätt.
Och nu är jag nyfiken på om det finns nåt mer. Nåt jag ännu inte har upptäckt. En möjlighet och potential hos mig själv som är dold bakom slentrian och hemmablindhet efter alla de här åren av rutinmässig träning. För jag vägrar att slå mig till ro och leva på gamla meriter – jag vill hellre skapa nya! Jag vet vad jag har men jag har ingen aning om vad jag kan få. Det vill säga om jag är villig att gå utanför min komfortzon och utmana mig själv.

hell

Nu är timingen perfekt. Nu ska jag ge mig själv de bästa förutsättningarna för träningsupplägg och kost. Jag ska se vad som händer och vad mer som finns att få ut av kroppen i muskelutveckling och definition om alla parametrar är synkade. Så jag har skaffat mig en coach och berättat för henne att nu ska vi maxa allt. Första tolv veckorna är målet att få fram definitionen för att se vad som finns där under och hur symmetrin ser ut. Hitta baseline helt enkelt. (Att det sen sammanfaller med Beach 2018 gör ju ingenting!) Sen sätter vi nya mål till hösten. Och sen tar vi resten av livet. För det här är en långtidssatsning.”

April 2019 – nu går resan vidare

Ja, det var så det började för ett år sen. Nu går resan vidare med samma coach och ett liknande upplägg. Det kommer många fler inlägg framöver, både om hur satsningen förra året gick och hur det går för mig nu. Häng på!

Background – and New Merits

I saw a gym from the inside for the very first time in 1982. About the time when gymtraining became really cool in Sweden. Grand Gym was the humble name, and it was located in an old crackerbread factory in the outskirts of Linköping. Sunday morning, before official opening hours, girls and ladies could have free beginners instruction. Without male presence. Indeed! I took the bait and after one week of trial and error among the machinery I was truly hooked.

Back in the days we didn’t have social media. Well, we barely had media at all. At least not on the internet since it didn’t exist! There were no functional foods, barely any quark (at least not in a million different kinds of taste), no pwo, no powerbars (well, almost none).  You read the magazine Bodybuilding & Kraftsport – the Swedish equivalent to Muscle & Fitness – and listened to the local gossip in your gym. That was basically it.

April 2018 – what was I thinking…

”I have been training for 36 years.  There have been periods of more intensity and other times when training had a lesser priority in my life. But I have never really quit. I always came back. Always found that special feeling again. The feeling I first felt after that epic week when I was a beginner. When everything was new but at the same time felt so right. 

And now I am curious whether there might be more to it than this. Something yet to discover. A possibility and potential within myself that has been hidden behind everyday routine after all those years of training more or less on autopilot. Because I plain refuse to settle down and make do with living on old merits – when I rather create new ones! I know what I have but I have no idea what I might get. That is, if I am willing to step outside my comfort zone and challenge myself. 

The timing is perfect right now. I intend to give myself the very best of prerequisites for the training and the diet. I am going to see what happens with my muscular development and definition when all parameters are in sync. So I have contacted a coach and I have told her that we are going to max everything. During the first twelve weeks my goal will be to find my definition and take a look at the symmetry that hopefully emerges. Find my new baseline more or less. And then I set new goals and take on the rest of my life. Because becoming and staying the best version of myself is a lifelong commitment from now on!”

April 2019 – the journey continues

Well, that’s how it all begun a year ago. Stay tuned for more posts about those first twelve weeks and of course the road ahead!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.