Veckorapport

Keep it simple – or it won´t work…

So, how am I doing? The training? The diet? Hungry? Sore muscles? It’s been a week now and I feel it is about time to reflect and summarize… For English version keep scrolling!

Krångla inte till det – då funkar det inte…

Första veckan går mot sitt slut och på torsdag är det dags för första inrapporteringen till Susan. En titt i backspegeln till vecka 1 förra året visar att mina upplevelser den här gången är rätt så lika.
När det gäller träningen är det också i den här uppstarten en inkörsperiod. En del av övningarna är helt nya för mig och kräver eftertanke och ett extra strikt utförande så att jag känner muskelkontakten, vet att jag gör rätt och inte minst använder rätt vikter. Dessutom är det ganska stor skillnad på Shape´s Gym (som är Susans) och det lilla gym jag tränar på. Många maskiner saknas och vissa är utformade så att en del övningar inte går att genomföra. Här har jag fått vara kreativ under den första veckan och till vissa delar skriva om träningsprogrammet. Jag har dock behållit grundstommen med ett fyrsplittat upplägg spetsat med ett ”bonuspass”. (I ett kommande inlägg ska jag berätta mer ingående om upplägget och de mål jag har.)

 

b630602b-8a95-45aa-95ce-ab0b5797155c

 

När jag läser tillbaka i mitt inlägg https://travelnurseab.com/2018/04/28/rapport-vecka-1/ ser jag att det nya träningsupplägget gett mig precis samma känsla som förra omgången. Det är en slags allmän känsla av att kroppen blivit mer grundligt genomtränad. Övningarna har tagit på nya muskler, i andra vinklar och jag har känt mig mer slutkörd. Det här är en viktig reflektion och pekar på hur värdefullt det är att ha en utomstående coach eller pt som hjälper till, även om man är van att träna och tycker man ”kan själv”. Min erfarenhet är att hur mycket man än försöker variera träningen och utmana sig själv så landar man ofta i att vara lite bekväm. Med en coach och ett förutbestämt program finns det inga genvägar och ingen återvändo – man måste leverera varje pass.

Kosten har faktiskt inte funkat så väldigt bra den här första veckan, och det beror på att jag av olika anledningar valde att låta Susan göra ett kostschema utan mjölkprodukter. Det visade sig bli väldigt svårt, speciellt när det gällde att få i sig så mycket protein som behövs. Ingen kvarg, ingen keso och inget wheypulver. Då återstod ägg. En hel massa ägg. Till slut gav jag upp och har själv gjort ett förslag på alternativt kostschema med ungefär samma kaloriantal och fördelning mellan makros som det ursprungliga. Återstår att se om Susan godkänner det…

img_7928-1

Det jag störde mig på i kostschemat, förutom att jag var tvungen att få i mig nio äggvitor per dag, var att det innehöll för många olika råvaror. När man ska äta sex mål om dagen måste det vara enkelt, enformigt och inte så varierat. För då faller det obönhörligen på att man helt enkelt varken har tid eller lust att mecka runt i köket så länge som krävs. Och jag tror faktiskt det här är en del av svaret på varför många som startar en förändringsresa med kost och träning ger upp innan de nått målet. Det blir så komplicerat att det inte passar in i en hektisk vardag. För att få kontinuitet och rutin på det hela måste det vara så pass enkelt att man inte behöver tänka. KISS – Keep It Sweet and Simple!

 

KISS – Keep It Sweet and Simple

The first week is coming to an end and on Thursday I am expected to give Susan feedback, current weight and measures. Looking in the rear view mirror on the first week of last year´s fitness journey shows pretty much the same sight as this year. Starting up the training program is really a true start up. Nothing runs smoothly and some exercises are new. They therefore require both thought and a strict performance in order to get the right muscle contact. I also need to know that I use the right weight – not too light and not too heavy. There is also a huge difference between Susans own Shapes Gym (which in my eyes is a well-equipped ”mini-Golds Gym”) and the more mainstream little sports club I frequent. But this challenges my creativity and forces me to go back to basic understanding – which muscles is the exercise meant to engage and how do I achieve that anyway?! I have had to rewrite some of the program, but I have kept the general outline with a four split spiced with one ”bonus challenge”. (I will come back to more detailed specifics about the program and my goals further on in the blog). 

The general feeling is that my body is more thoroughly worked through now that I follow strict guidelines. The exercises have hit new musclefibres in different angles and I have felt more worn out. This is an important reflection and points to the necessity of stepping outside the famous comfortzone and not live in the happy belief that you can challenge yourself enough. You can’t! Moreover, with a coach you can always trust that he/she knows what is the best approach for you and stop worrying about whether you should constantly try to change things. You shouldn’t! 

img_7935

 

 

So what about the diet? Well, that part has actually not worked out so well this first week. My goal was to avoid dairy products for various reasons. This turned out to be a story of innumerable eggwhites per day…  I eventually got so frustrated I gave up (not happening to me very often – I am stubborn like h-ll!). I rewrote the diet schedule aiming at the same calories and balance between the macros. Remains to be seen whether Susan approves…!

What bothered me, besides having to eat nine eggwhites per day, was the fact that the menu contained too many different things. It got complicated to say the least. When you have to eat six times per day and be strict with the number of hours between meals you need the set-up to be so simple you don’t have to think. And this is probably also part of the answer why so many people fail to follow through with transformations and diets. If it gets too complicated there is no way in the world anyone can fit it into the hectic everyday life. You need continuity, routine and simplicity to make it work for you. 

 

img_7932

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.