Kost

Kostupplägget

Dags för ett första inlägg om det intressanta ämnet kost! Här ska jag berätta i stort hur min diet är upplagd och vilken effekt jag menar att det har. För vid det här laget har jag provat en hel del olika typer av ”ätmodeller” och kan konstatera vad som funkar. Och inte…

For English version – or any other version – I provide you with Google Translate from now on. (Spending the hours I save on another new project!)

En typisk ”fitnessdiet”

Kostupplägget som Susan gjort åt mig innehåller sex måltider per dag fördelade jämt över dagen med ungefär tre timmars mellanrum. Tanken med detta är förstås att hålla en jämn energinivå där kroppen hela tiden kan ha förbränningen igång och känna sig trygg i att det kommer mer mat när den behöver det. Jo, jag vet att det finns många andra tankesätt kring det här med energiintag… Exempelvis periodisk fasta. Men den diskussionen ska vi inte ta här och nu. Eller nånsin…

Min frukost består av havregrynsgröt gjord på havregryn, hallon och en skopa proteinpulver. Detta toppar jag med en skivad banan. Och så förstås några rejäla koppar kaffe. För- och eftermiddag är det två mellanmål som kan bestå av kvarg, hallon, knäckebröd, ett ägg etc. De två lagade målen kan innehålla mager nötfärs, kyckling, torsk, ris, potatis eller tex bulgur. Sist på kvällen avrundar jag med en omelett bestående av tre äggvitor, ett helt ägg och lite färska grönsaker.

I starten ligger kaloriintaget på ungefär 1.500 kcal per dygn med en fördelning på 38% protein, 22 % fett och 37% kolhydrater. Redan första veckan minskade jag 0,4 kilo på det upplägget vilket får mig att misstänka att det kommer att behöva justeras. Mitt mål med den här satsningen är nämligen inte, som det var förra året, att minska så mycket som möjligt för att få fram max definition. Nej, den här rundan har jag tänkt att jag börjar med att gå ner till 54 kilo och så tar jag mig en titt på vad jag ser. Förra gången var jag nämligen nere på 52 kilo, vilket fick mig att se både sliten och tunn ut. Visserligen såg det bra ut på bilderna vi tog, i vissa vinklar, men i verkligheten var det en alltför låg vikt för mig. Jag har dock insett att kameran ”lägger på” vikt och därför gäller det att hitta exakt rätt balans om man vill pricka formen både i verkligheten och på Instagram!

Förra året låg dieten på ungefär 1.700 kcal per dygn och fördelningen mellan makros (förkortning för ”makronutrienter” dvs protein, kolhydrater och fett) var då i princip som den är nu. Jag minskade då stadigt i vikt från vecka till vecka, men hade bra energinivå. Dock kände jag på slutet att krafterna tog slut lätt, och jag orkade inte lyfta lika tungt som jag brukar. Men mer om satsningens mål när jag beskriver min  träningsrutin lite längre fram. Som nästa inlägg tänkte jag knyta an till det jag skrev i början om att jag har provat de flesta kostupplägg… Och det är sannerligen en intressant erfarenhet jag har!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.