Transformation 2019

Målsättningen med ”The Sequel”

”The Sequel” betyder alltså ”uppföljaren” och syftar på att jag gör en slags repris av den fitnessresa jag gjorde förra året. Här tänkte jag berätta mer detaljerat vad jag har för mål både på kort och lång sikt.

Mål på kort sikt

En omedelbar effekt av att skaffa en PT, betala ett antal tusen kronor och börja följa ett detaljerat träningsprogram kombinerat med en strikt upplagd diet är förstås att man riktar fokus väldigt specifikt på just den satsning man gör. Under tolv veckor har man ögonen på sig och vet att det är allvar. Det är ett mål bara det – att ge sig själv en sådan kickstart och få nytändning i både träning och kost.

img_8217

Som avslutning på de här tolv veckorna tänker ju jag, precis som förra året, ha en förmiddag där jag blir professionellt fotad. Det är en jättehäftig upplevelse och även kul att ha bildbevisen efteråt. Nu har jag ju också en serie bilder från olika tidpunkter och kan därför skapa en timeline för att följa min egen utveckling. Det är en grym inspiration att se tillbaka några år, notera skillnaderna och veta att det är mitt eget hårda slit och disciplin som har lett fram till där jag är idag. (Eller där jag kommer att vara 26 juni…!)

img_8296_facetune_09-05-2019-10-34-05

Eftersom jag knappast har några marginaler att gå ner mer än högst några kilo för att få fram de sista definitionerna är det inte vikten i sig som är det primära den här gången. Den är i och för sig ett mått på att något händer, men jag har inte för avsikt att gå ner lika mycket som förra året. Nej, på kort sikt är snarast målet att se så tight och bra ut till fotningen som möjligt. Det är kanske svårt att tro det, men uttrycket ”kameran lägger på några kilo” stämmer faktiskt väldigt väl. Man kan se sig själv i spegeln och tycka det ser perfekt ut. Så knäpper man en selfie och blir förvånad. Vart tog formen vägen? Markeringarna? En hel del handlar förstås om vinklar, skuggor och annat. Och just därför är det avgörande att ha en proffsfotograf till såna här slutbilder.

Mål på lång sikt

Egentligen är hela den här satsningen tänkt att mest syfta som en inledning på en satsning som ska kunna vara hållbar i princip resten av mitt aktiva liv. Och med min vanliga optimistiska planering tänkte jag hålla mig aktiv tills jag är typ 97 år eller så!

Träningsprogrammet som Susan lagt upp är delat i en så kallad fem-splitt vilket innebär fem pass per vecka. Jag har sedan fått modifiera det litegrann för att passa det gym jag för tillfället tränar på eftersom alla maskiner inte finns där. Att träna fem pass i veckan är normalt för mig, och det är något jag tänker ha som grund för min träning även framöver. Just de här tolv veckorna prioriterar jag träning för ben och rumpa mer eftersom jag tycker formen på överkroppen har dragit ifrån litegrann. På det sättet lär jag mig justera träningen själv, plocka runt med övningarna, lägga till och dra ifrån. Min tanke är att jag sedan ska känna min kropp så väl att jag själv kan planera träningsperioderna framöver.

Cardioträningen Susan lagt in består av korta intervallpass på tex cykel eller löpband. Just cardio tycker jag kan vara lite beroende av tid man har till förfogande, årstid och väder. I grunden vet jag att cardio får mig att må psykiskt väldigt bra, så på längre sikt kommer jag eventuellt att kombinera min träning med snabba promenader. Jag har en framtidsplan när det gäller jobb och boende som kommer att innebära att träning på morgonen nog inte hinns med. Men kanske kan det fungera med en halvtimmes promenad istället, och så träning på kvällen. Lite så tänker jag och testar mig fram.

img_8298

Dieten är förstås ganska enahanda, men det är väldigt lärorikt att lära känna hur ens egen kropp reagerar på små förändringar. Det här är viktig kunskap när jag sedan ska kunna sköta maten utan ett förutbestämt kostprogram och ändå hålla formen.

img_8222

Så vad är då den långsiktiga målsättningen med själva formen? Förutom att må bra, ge kroppen bra mat och hålla sig frisk är det för min personliga del också viktigt att se bra och vältränad ut. Därför använder jag de här tolv veckorna till att hitta en balans – ett slags mellanläge – där alla parametrar fungerar bra tillsammans och jag både mår bra, ser bra ut och ändå kan leva ett liv där jag hinner med mycket annat förutom tänka på mat och träning. Att hitta en slags nyckel till hur det rullar på, känns naturligt och inte innebär upplevda uppoffringar. Upplevda av mig alltså. Många andra skulle säkert tycka att det som är normalt för mig är helt fanatiskt enligt deras sätt att se på saken. Tur att man själv är ansvarig för sitt liv och att var och en väljer själv!

img_8294

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.