Veckorapport

Rapport vecka 4

Fredag idag – och spöregn…  Fjärde inrapporteringen igår och jag kan inte låta bli att snegla ett år bakåt innan jag skriver det här inlägget. Uppenbarligen hade tropiksommaren -18 redan dragit igång i mitten av maj, för jag spekulerade kring huruvida sommar och sol skulle utgöra ett hot mot det strikta upplägget. De farhågorna känns långt borta nu och allt rullar på ganska bra!

Träningen

Förra året varvade jag ju tunga och lätta veckor, och det innebar också olika antal reps utifrån vilken vecka det var. Upplägget i år innebär att jag kör samma vikter, alltid tio reps per set och varierar mellan tre eller fyra set beroende på övning. Det är inte så att det något särskilt magiskt med det ena eller det andra, utan det är variationen som är grejen. Att inte vänja kroppen vid att bekvämt fastna på en nivå. Sett ur en mer existensiell synvinkel är det ju förresten ett bra tänk för livet i sin helhet…

Fortfarande är det dock så att jag för varje pass, varje övning och varje set aktivt reflekterar över om jag kanske skulle orka öka vikten litegrann. Alternativt köra lite striktare, ta ut rörelsen lite bättre, sqeeza lite längre i kontraktionsläget. Ja, det finns flera sätt att göra en rörelse lite jobbigare och mer utmanande.

 

vecka 4.1

 

 

Som jag skrev i förra inlägget, när jag berättade om mina mål, har jag nog dock hittat ett bra upplägg som kommer att fungera på sikt. Fem pass per vecka är optimalt för mig. Sen går det alltid att variera träningen med detta som en bra bas. Efter att den här satsningen är över kommer jag kanske att börja varva tunga och lätta veckor igen, eller så hittar jag något annat innovativt sätt att testa. Det viktiga är att få till en balans och en bra nivå där träningen passar in i övriga livet, eftersom den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Om man hela tiden strävar mot orealistiska mål och inte får ihop tidsschemat är det dags att ta ett steg tillbaka och fundera igenom sitt upplägg.

Själv har jag lätt för att ivrigt köra på och inte riktigt ge mig själv den vila som behövs. Men imorse lät jag faktiskt kroppen bestämma! Tre timmars extra sömn och en fokusering på att just sömn fungerar som ett näringsämne som får musklerna att växa och kroppen i bättre balans lurade jag mig själv att må riktigt bra och få en härlig fredagskänsla! Tur man är en lättlurad blondin ibland!

img_8292

 

 

Kosten

Jag kan inte nog betona exakt samma sak som jag skrev om för ett år sedan i motsvarande inlägg. Det finns inget särskilt magiskt med själva kostupplägget, utan det är långsiktigheten och planeringen som är nyckeln till framgång. Att man landar i insikten att varje dag, varje måltid och även varje träningspass är ett steg i riktning mot det uppsatta målet. Varje fusk innebär ett steg ur kurs – men också att det bara krävs ett kliv tillbaka i rätt riktning så är jag på rätt kurs igen. Det är inte svårare än så men ändå är det just själva den ”tråkiga” långsiktigheten och rutinen som många faller på. Själv ser jag det som tidsbesparande att upprepa samma sak varje dag. Jag frigör tid när jag inte måste tänka och fundera över nästa steg. Det är redan bestämt och ingår som en genomtänkt pusselbit som ska skapa den helhet jag vill ha. Enkelt och med framgångsgaranti.

 

vecka 4

Veckans inrapportering

Liksom förra året var det en marginell förändring på vikten och fortfarande ingen dramatisk nedgång totalt sett. Startvikt ”vecka 0” var 56,2 kilo och fjärde inrapporteringen visade vågen på 55,5 kg. Knappt ett kilo alltså! Är det bra eller dåligt? Förra årets fjärde inrapportering visade vågen 55,9 kg – alltså något mer än nu. Då var min startvikt 58,6 kg. Alltså en betydligt rejälare nedgång på nästan tre kilo.

 

 

img_5944

Bilderna ovan från sommaren 2018 med några veckors mellanrum. Notera midjan och markeringarna på magen på den högra bilden. (Dock bättre ljus = mer skuggor och kontraster).

 

Om man ser till de mått jag rapporterar in – omkrets runt lår samt midja – är tendensen att jag lätt tappar runt midjan men att minskningen runt lår är betydligt långsammare. Detta ger ju en obalans i symmetrin om det inte finns tillräckligt med muskler på benen som framträder även vid en liten minskning, vilket är en av anledningarna till att jag valt att prioritera träning av ben och rumpa. En annan konsekvens av viktminskning är att man lätt får platt rumpa om det inte finns muskler som ”möter upp” och av den anledningen har vi plockat in extra mycket övningar för gluteus och hamstrings i det här programmet.

img_6174

 

Bilderna ovan från sjukhusgymmet i Västervik. Sommaren 2016 och senhösten 2018.

 

Skillnaden i år är dels att jag ju har mer muskelmassa än för ett år sedan, eftersom jag tränat riktigt målmedvetet och seriöst. Dessutom har jag i princip haft samma strikta kosthållning under ett år. Hösten 2018 följde jag inte det strikta kaloriintaget men åt i stort sett samma typ av mat om än något större portioner. Det här sammantaget pekar på hur viktigt det är att inte bara stirra sig blind på kilo och centimeter (som i och för sig är bra mått på kort sikt) utan också ta med i beräkningen faktorer som jobbar på lång sikt. Och det är just det som är hemligheten bakom själva långsiktigheten…

 

Bilderna ovan; vänster bild sommaren 2018 framåt slutet av perioden. Höger bild tagen häromdagen. Annat ljus och annan vinkel men formen är redan snarlik trots bara 4 veckor in i perioden. Lite lurad av vinkeln ser muskelmassan mindre ut på högra bilden vilket den inte är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.