Vägen vidare

Planen tar form

Söndag kväll och dags att planera kommande arbets- och träningsvecka. Dessutom är det nu efter tre intensiva arbetsveckor på nya arbetsplatsen dags för en ”ledig vecka”.

Ledig vecka?!

Jaaa… Det där med ledig vecka låter nog bättre än vad det i realiteten kommer att bli. När jag efter tre år som frilansande konsult bestämde mig för att ta en fast anställning fick jag lite kalla fötter och bad om att få jobba 75%. Jag ville inte sälja all min frihet till en arbetsgivare, utan tänkte behålla lite manöverutrymme för egen del. Därför krävde jag också att få ett schema där jag jobbar tre veckor och är ledig den fjärde. Verkar vara ett ovanligt upplägg, för många höjer på ögonbrynen. Men i min värld känns det helt normalt.

Men ingen ska tro att jag tänker vara helt ledig de veckorna och bara nöja mig med 75% jobb förstås! För tillfället har jag fullt upp både den lediga veckan och en del andra strötimmar med att jobba hemifrån med digital sjuksköterskerådgivning för en av våra välkända appar för digitala vårdmöten. Smidigt att kunna lägga schemat som det passar mellan 06 och 24 alla veckans dagar. Och jobba hemifrån.

Tre veckor på nytt gym – utvärdering och reflektioner

Vid det här laget har jag hunnit gå igenom mitt tillfälliga träningsprogram ett antal varv och känna på de flesta maskiner. Fortfarande finns det dock många jag inte provat och det är lika spännande varje gång att upptäcka något nytt. Jag ser särskilt fram emot tisdag kväll kommande vecka när vi under Booty Fitness ska få gå upp i gymmet och köra en del övningar. Jag har inte riktigt fått till det i deras smithmaskiner med glutebridge och hipthrust, så förhoppningsvis är det något jag kan få svar på då.

Häromkvällen körde jag rygg och axlar, och bestämde mig då för att prova ”de röda maskinerna”…

img_9744

Det är en samling maskiner av märket Sterling där det genomgående temat tycks vara ett man kan köra en arm eller ett ben i taget i övningar där man kanske vanligen kör bägge samtidigt. Det du ser på bilden är ett latsdrag. Och jag kan lova att den visste var den tog… Det fanns för övrigt också en riktigt bra T-bar och olika typer av rodd med varierande vinklar.

Mitt något ostrukturerade upplägg de första veckorna har varit att jag utgått från vilken muskelgrupp jag ska köra och sedan helt enkelt letat upp så många maskiner och övningar jag kunnat hitta och hunnit med… Min tanke är sedan att kunna skapa ett program utifrån detta med varierade övningar och en logistik som gör att jag inte måste springa kors och tvärs genom gymmet. Och nu efter tre veckor har jag lärt känna gymmet tillräckligt för att kunna jobba fram ett sånt känner jag.

Varför låsa sig vid ett specifikt träningsupplägg – är inte variation bra…?

Ett av mina mål är ju långsiktighet och kontinuitet. Och jag tänker att genom att ha ett homogent upplägg varje vecka förenklar jag för mig själv och skapar minsta motstånd för att faktiskt genomföra träningen. Men… Även om jag kommer att exempelvis köra rygg och axlar varje torsdag så ska jag ha flera olika varianter av rygg-axel-pass. Logiskt sammansatta allihop. Men olika. En torsdag är jag på övre planet och kör mest maskiner. Nästa torsdag; övre plan med några maskiner plus kabeldrag. Tredje torsdagen; nere bland fria vikterna och kör enbart stänger och hantlar. Variation och kontinuitet.

img_9567

Och hur känns det i kroppen?

Ja, inte helt bra ärligt talat. Tre veckor på en ny arbetsplats (och all den stress det innebär) kombinerat med nytt gym och lite ostrukturerad men ganska intensiv träning. Plus uppstart av yoga och Booty Fitness i grupp. Lägg till detta att jag inte tagit mig tid till någon cardio alls samt varit betydligt mer stillasittande på jobbet än vanligt…

Så igår morse när jag böjde mig ner för att lyfta en spegel från fönsterbrädan till golvet höll det på att gå så där lagom åt skogen som det brukar med maximalt spända gluteus och en rygg som skriker efter vila. Ryggskottsvarning…

img_9760Vis av tidigare erfarenheter vet jag att stretching är det värsta man kan göra i det här läget. Musklerna är nämligen maximalt spända och vill inte ha mer ansträngning för då svarar de med att gå i krampläge. Istället är det cirkulation som är botemedlet. Spikmattan och kvällspromenaderna fick omgående högsta prioritet.

Och hur ser då planen ut?

  • Ett femsplittat träningsupplägg med både kontinuitet och variation
  • Cardio på gymmet tre gånger i veckan (återstår att prova sig fram på de maskinerna)
  • Powerwalks ute två gånger i veckan
  • Yoga på måndagar
  • Massage regelbundet hos en thailändsk massör jag fått många rekommendationer om – rapporter kommer!
  • Dietupplägg som både ger energi nog och bibehåller en acceptabel form – med vägning och formcheck varje fredag. Jag kommer att ha ett upplägg som utgångspunkt och därefter justera det som behövs. Blogginlägg kommer!
  • Spikmatta, stretch, solarium/spray-tan, cheat-meals och annat som förgyller livet förstås!

Så resten av den här veckan ska jag smyga igång cardion, vara flitig med spikmattan samt börja fila på ett mer permanent och genomtänkt träningsupplägg. Imorron är det inledningsvis dags för en summering av alla de övningar för armar samt bröst som jag gått igenom. När det gäller just armar är jag inte imponerad av maskinträning, utan där blir det nog företrädesvis fria vikter och kabeldrag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.